Magyar Honlap Webkatalógus » Cikk részletesen

Az Éden Hotelből az Aranypartra költözött az Arizona MPS műszaki stábja

Hozzáadva: October 19, 2011 07:52:34 AM
Szerző: Horváth Zoltán
Kategória: Hobbi: Elektronika
 
Az Éden Hotelből az Aranypartra költözött az Arizona MPS műszaki stábja
Az Arizona MPS stúdiótechnikai cégnek már komoly rutinja van a valóságshow-k technikai hátterének biztosításában. A Viasat3 Televízión kivül több külföldi televízió reality műsoraihoz biztosították a technikai háttáret, gondoskodtak a műsorok zökkenőmentes lebonyolításáról. A legutóbbi külföldi projekt Dél-Amerikába az Éden Hotel-be szólította a stábot ahol akkor éppen tombolt a nyár, szemben a magyar kemény téllel. Az idén nyáron viszont hazai vizekre eveztek, hisz az Aranyparton vertek tábort. Hogy a műsor szereplőin, szerkesztőkön kívül a műszaki berendezések és azokat üzemeltető stáb is remekelt , aligha kell bizonygatni, hisz az Aranypart nézői is tapasztalhatták ezt a Viasat3 műsorán. Csak zárójelben jegyezzük meg hogy Richan Kornél, az egyik fiatal társtulajdonos anno Svábi András embereként, az Interaktív műszaki vezetőjeként építette a Csillgavirág Klinika igazán lenyűgöző méretekkel és műszaki felszereltséggel rendelkező stúdióját. Egy ilyen létesítmény mindenképpen jó újjgyakorlatnak számít, még ha a reality világ némiképpen más technikai hátteret is igényel és másfjata technikai kihívásokat jelent.
Mielőtt megismerkednénk az Aranypart technikai érdekességeivel, idézzük fel előbb a kolimbia helyszín fontosabb momentumait.
Az Éden Hotelben zajló forgatásokat 42 Sony robotkamera, 6 XDCAM rögzítő es az Arizona MPS által fejlesztett számítógépes scriptelő (vágó) rendszer támogatta. A ceremóniák, a külső helyszínen készült felvételek Sony PDW 530 kamerákkal történtek. A hang rögzítése is igazi kihívás volt hangmérnökeik számára, mint minden reality felvétele, a hang technológiát Fostex merevlemezes rögzítő, Lectrosonics mikroportok, Yamaha digitális hangkeverővel oldották meg. Az Éden Hotel történéseiből folyamatosan három videó streamet rögzítettek 23 GB kapacitású Fujifilm XDCAM lemezekre – a teljes forgatás során ezekből 2800 darabot használtak fel, ezt már nyugodtan nevezhetjük ipari mennyiségnek. Az utómunka lelke az AVID ISIS 5000 megosztott háttértáras szervere volt. Ennek kapacitása 32 TB, melyet biztos ami biztos, kiegészítettek egy további 16 TB archiv szerverrel. A végső formátum Digital Betacam volt, a Viasat3 által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően. A rendszer kiépítése mellett természetesen az állandó support ügyelet is az Arizona MPS feladata volt. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük komoly tapasztalattal a háta mögött vágta új reality-fába a fejszéjét az Arizona MPS.

Az Éden Hotel hatalmas sikerén, nézettségén felbuzdulva a Viasat3 2011. nyarán ismét munkához látott és a technikai kivitelezést ismét az Arizona MPS-re bízta és elindította az Aranypart című valóságshow-t. Az Egyesült Államokból származó Jersey Shore mintájára hozzánk is egy egészen új stílusú reality érkezett meg. A képernyőn fiatalok szórakoznak, ismerkednek, esznek-isznak, strandolnak harminc napon át. A helyszín ezúttal is igen kellemes környezet, csak sokkal közelebb, a magyar tenger partján, a Balaton buli-fővárosában, a siófoki Aranypart közepén.
A műsorgyártó cég ezúttal is a Mastiff Hungary, a technikai háttér az első lefektetett kábeltől a „PLAY” gomb augusztusi megnyomásáig az Arizona MPS feladata volt. A helyszín a Petőfi sétány közepe, ahol egy tipikus balatoni villát szemeltek ki a történések fő helyszínének, ikerpárja a szomszédos épület pedig a szerkesztőségnek, a technikai helyiségnek és a műszaki irányításnak adott otthont.
Az épületbe tíz, és egy külső helyszínre egy további Sony PTZ robotkamerát telepítettek, 18-szoros optikai zoommal, 340°-os panoráma, 120°-os vertikális terítéssel.
Az éjjellátó rendszert 4 darab ASM és 2 darab CNB gyártójú kamera alkotta. A varifokális lencsével felszerelt kamerák beépített LED-es infra derítést alkalmaznak, akár 30 m-es hatótávolsággal. Az éjszakai képalkotók nappali megvilágítás esetén is jó képet biztosítanak, majd csökkenő világosságnál egy határértékhez érve automatikusan kapcsolják az infra megvilágítást, s így kiváló, éles, jó felbontású képet biztosítanak éjszakai sötétségben is. A forgatás a telepített kamerák mellett 3 mobil forgatócsoporttal és egy greenbox technológiát alkalmazó interjúszobával is kiegészült, ezek szintén Sony kamerákat használtak. A mobil stábok Sony MPW EX1R kamerákkal dolgoztak, amelyek SxS memória kártyára rögzítenek.
Az Arizona MPS egy újabb sikeres televíziós produkció műszaki hátterének tervezését, telepítését, karbantartását végezte kiváló szakértelemmel. A rendszer hibátlan kiépítése, a technikai személyzet biztosítása és a felmerülő problémák rugalmas, hatékony megoldása bizonyította a vállalkozás profizmusát.

Folytatás, további részlete: http://www.arizonamps.hu/egyeb/eden-hotel-aranypart-reality-arizona-mps.html

Értékelések:

Cikk értékelése:  
 
  Átlagos értékelés: ( szavazat)

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Jelentkezz be, ha megjegyzést szeretnél fűzni ehhez a cikkhez.