Magyar Honlap Webkatalógus » Cikk részletesen

Így adózik Zimmer Feri avagy magánszállásadók adózása

Hozzáadva: April 10, 2013 10:48:50 AM
Szerző: agykosar
Kategória: Gazdaság
 
Hajdúszoboszló = turizmus

A hajdúszoboszlói lakosság jelentős része érdekelt a helyi turizmusban kisebb-nagyobb cégek alkalmazottjaként vagy önállóan tevékenykedve. A szálláshelyek biztosításában kiemelkedő szerepe van a kisebb magánszállásoknak (apartman, üdülő, hétvégi ház). A hajdúszoboszlói férőhelyek közel 60 %-a un. egyéb szálláshely (korábban fizetővendéglátás). Ezek üzemeltetése cégként, egyéni vállalkozói formában vagy adószámos magánszemélyként történik. Ez utóbbiak adózásáról szól cikkünk.

 


Személyi jövedelemadó

Az szja rendszerében három lehetőség között választhat a szálláshely-szolgáltató:

    Tételes átalányadózás: ebben az esetben a szoba kiadásából származó bevétel elkülönülten adózó jövedelem, a fizetendő szja szobánként és évenként 32 ezer forint. Ezt az adózási módot annak érdemes választania, akinek magas a bevétele illetve kevés költsége van.
    Tételes költségelszámolás: ebben az esetben a szobakiadásból származó bevétellel szemben kiadások elszámolására van lehetőség. A bevételből levonható a felmerült és számlával igazolt költség, továbbá értékcsökkenés figyelembe vételére is van lehetőség. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmazni, ha kevés a bevétel illetve relatíve sok kiadás merült fel a vendégtartással kapcsolatban.
    10 %-os költséghányad alkalmazása: ebben az esetben a bevétel 90 %-a után kell személyi jövedelemadót fizetni, 10 %-nyi rész számla nélkül levonható a költségekre. Nem jellemző ez az adózási mód, hiszen egy épület fenntartása és üzemeltetése során 10 %-nál több kiadás merül fel, ami számlával is igazolható.

Döntés előtt érdemes konzultálni egy szakemberrel, egy könyvelő hasznos tanácsai alapján tízezreket spórolhatsz meg.

Nehogy megfeledkezz arról, hogy a szállásadásból származó bevétel után negyedévente adóelőleget is fizetni kell!

Egészségügyi hozzájárulás

    Tételes átalányadózást választók 20 % egészségügyi hozzájárulást fizetnek, aminek az alapja a tételes átalányadó összege, tehát a járulék szobánként 6400 Ft. Fontos arra figyelni, hogy az EHO-t a negyedévet követő hó 12. napjáig meg kell fizetni.
    Tételes költségelszámolást választók esetén az egészségügyi hozzájárulás alapja a szobakiadásból származó jövedelem (kiadásokkal csökkentett bevétel), mértéke 27 %.

A szálláshely szolgáltatás speciális ingatlan-bérbeadás. Ha valaki ingatlanát nem vendégek részére adja bérbe, hanem pl. albérlője van, akkor 14 %-os EHO-t fizet a jövedelme után, feltéve, hogy az 1 millió forintnál több.

Még egy fontos dolog: ez az egészségügyi hozzájárulás nem az az egészségügyi hozzájárulás, ami után orvosi ellátásra leszel jogosult!

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Ha nincs munkahelyed vagy más módon nem vagy biztosított, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetned. Ez 6660 Ft kiadást jelent havonta. Bevallani nem kell, de bejelentő/kijelentő nyomtatványt be kell adni az adóhivatalnak.

Általános forgalmi adó

A magánszálláshelyek bérbeadása kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, így az Áfa-törvény hatálya alá tartozik. Amennyiben az éves bevétel nem haladja meg az 5 millió forintot (2013-tól 6 millió forint), alanyi mentesség választható. Aki élt ezzel a lehetőséggel, az a számla kiállításakor a számla áfa-tartalmánál AM rövidítéssel jelöli mentess státuszát és áfát értelemszerűen nem számít fel a szolgáltatás végösszegére. Ha Áfa-körös vagy, mindenképpen kérd könyvelő segítségét a bevallások elkészítéséhez.

Idegenforgalmi adó vendégéjszakák után


Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi adó összege 2012-ben 410 Ft, 2013-ban 450 Ft. Ezt az adót a vendég fizeti meg, a szállásadó csak "adóbehajtó". A beszedett idegenforgalmi adót havonta be kell fizetni a hajdúszoboszlói önkormányzat számlájára és speciális havi bevallást kell készíteni, amit a következő hónap 15-ig kell beadni.

        Bevallás és kitöltési útmutató itt

Idegenforgalmi adó építmény után (ingatlanadó)

A fizetendő adó mértéke Hajdúszoboszló városában a kiadott ingatlan hasznos alapterülete után 500 Ft/nm/év, amennyiben külterületi ingatlanról van szó, akkor pedig 200 Ft/nm/év. Bevallást csak változás esetén kell beadni a Polgármesteri Hivatal Adócsoportjához.

      Nyomtatvány és kitöltési útmutató itt

Ha hasznosak voltak az információk, akkor jelezd a "Tetszik" gomb megnyomásával (ott jobbra fent). Köszönjük! :)

Értékelések:

Cikk értékelése:  
 
  Átlagos értékelés: ( szavazat)

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Jelentkezz be, ha megjegyzést szeretnél fűzni ehhez a cikkhez.