Magyar Honlap Webkatalógus » Cikk részletesen

10 fontos tudnivaló a kötelező biztosításról

Hozzáadva: November 24, 2009 04:41:35 AM
Szerző: Hidasi Tamás
Kategória: Járművek, közlekedés
 
1. Miért kötelező a kötelező biztosítás?
A kötelező biztosítás a kárt okozó és a károsult érdekeit egyaránt védi. A biztosítási díj ellenében a biztosító átvállalja a károkozó által okozott károk rendezését.

2. A kötelező biztosítás funkciója
A kötelező célja, a másnak saját hibánkból okozott károk megtérítése.

3. A kötelező biztosítást kinek kell megkötni?
Kötelező biztosítást kizárólag a tulajdonos, illetve a forgalmi engedélybe bejegyzett üzembentartó kötheti meg vagy írásos meghatalmazás alapján.

4. A kötelező biztosítást mikor kell megkötni?
A kötelező felelősség biztosítási szerződést a jármű vásárlásakor, vagy abban az esetben, ha év végén felmondással él a tulajdonos vagy a biztosító felmondja a szerződést, vagy öröklés, vagy újra forgalomba helyezés esetén kell új szerződést kötni.

5. Mekkora a különbség van két biztosító ajánlata között?
A biztosítási alapfeltételek ugyan azonosak, ám a biztosítók árpolitikájuk függvényében hozhatnak stratégiai döntéseket, amik az árat nagymértékben befolyásolhatják. Adott esetben akár a megtakarítás elérheti a 100.000 Ft–ot is.
Az alkuszokon keresztül az interneten elérhetőek olyan kalkulátorok, amik segítségével minden mindenki össze tudja hasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait.
A kötelező biztosításoknál nagy hangsúlyt kell fektetni a kedvezmények pontos megismerésére, mely akár 30% is lehet.
Részletes leírás a www.westa.hu/kotelezobiztositas-kalkulator.html#kotelezo-top-10 címen.

6. Mikor van a biztosítási szerződés évfordulója? Tudnivalók a biztosítóváltásról.
A kötelező biztosítás a hatályos jogszabályok szerint határozatlan időre szól. Évfordulója 2009.12.31.
2009.12.01. 0 óráig lehet a biztosítást megszüntetni egy adott biztosítónál, de 2009.12.31-ig még ott életben van a szerződése. Az új szerződés 2010.01.01. 0-órától indul az új biztosító társaságnál.
2010-től már a biztosítási szerződés évfordulója a kötés napja lesz. A kötelező biztosítást évforduló előtt 30 nappal tudja majd írásban felmondani.

7. A felmondás tartalma
Hivatalos formanyomtatvány nincs. A megszüntetésnek a biztosítás évfordulója előtt 30 nappal meg kell érkeznie a biztosító társasághoz.
A felmondásnak tartalmaznia kell: név, cím, kötvényszám, rendszám, hogy melyik biztosítónak küldi, és a felmondás dátumát. Az átkötés időszakában a felmondásokra minden esetben év végére történő felmondás kell, hogy szerepeljen.
További részletek a www.westa.hu/kotelezobiztositas-kalkulator.html#kotelezo-top-10 címen.

8. Ki számít új belépőnek?
Új belépő az a szerződő, akinek két éven belül nem volt a nevén, és a biztosítás kötés időpontjában sem rendelkezett azonos járműkategóriában kötelező biztosítási szerződéssel.

9. A biztosítási szerződés megszűnése
Érdekmúlás: a biztosítási szerződés megszűnhet a jármű forgalomból történő végleges kivonásával, a gépjármű eladása miatt, illetve biztosítási káresemény miatt: totálkár, a jármű ellopása miatt.
Díj nem fizetés: a biztosítási díj esedékességétől számított 30. nap elteltével, a kötelező biztosítás díj nemfizetés miatt törlésre kerül.
Felmondás: az ügyfél és a biztosítótársaság is felmondhatja a szerződést írásban, az évforduló előtt 30 nappal, indoklás nélkül.

10. Mi a teendő baleset esetén?
1. Amennyiben megtörtént a baleset, és személyi sérülés is történt, akkor a legfontosabb feladat a mentő és a rendőrség értesítése.
2. Állapítsák meg hogy ki volt a baleset károkozója. Amennyiben ez nem sikerül, rendőri intézkedést kell kérni.
3. Töltsék ki a nemzetközi kárbejelentő nyomtatványt (kék, sárga). Minden esetben alá kell írni és a két példányt elosztani egymás között.
4. 3 munkanapon belül jelentse a kárt a balesetért felelős fél biztosítójánál, és kérje a saját járműje szemléjét.
Részletes leírás a www.westa.hu/kotelezobiztositas-kalkulator.html#kotelezo-top-10 címen.

Értékelések:

Cikk értékelése:  
 
  Átlagos értékelés: ( szavazat)

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás.

Jelentkezz be, ha megjegyzést szeretnél fűzni ehhez a cikkhez.